Sekcja obsługi klienta
Strona głównaUsługi PremiumJak działa funkcja automatycznego tworzenia kopii zapasowych

Jak działa funkcja automatycznego tworzenia kopii zapasowych

W tym artykule dowiesz się jak możesz kupić funkcję tworzenia automatycznych kopii zapasowych dla treści opublikowanych na Twojej stronie internetowej, a także poznasz zasadę działania tej usługi.

Zakup usługi
Możesz kupić funkcję tworzenia automatycznych kopii zapasowych dla wszystkich pakietów usług premium (od Limited do Pro). Nie ma natomiast takiej możliwości dla projektów w wersji darmowej.
Możesz wybrać tę funkcję bezpośrednio w formularzu zamówienia poprzez zaznaczenie odpowiedniego pola.

Funkcję tworzenia automatycznych kopii zapasowych można dokupić, gdy:
1. Kupujemy nowy pakiet premium.
2. Odnawiamy/rozszerzamy okres subskrypcji dla pakietu premium.
3. Przechodzimy na wyższy pakiet (pod warunkiem, że ta usługa nie została dokupiona wcześniej).

Cennik dla automatycznych kopii zapasowych:
Pakiet Limited: £ 5,90 (5,90 €/7,9 $) / rok
Pakiet Mini: £ 8,90 (9,90 €/12,9 $) / rok
Pakiet Standard: £ 12,90 (14,90 €/18,9 $) / rok
Pakiet Pro: £ 17,90 (19,90 €/24,9 $) / rok 

Różnice cenowe pomiędzy poszczególnymi pakietami wynikają ze spodziewanego zwiększenia rozmiarów danego projektu oraz łącznej ilości zapisanych w nim danych.

Jeżeli chcesz zrezygnować z korzystania z tej płatnej usługi, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta. Z chęcią pomożemy Ci zmodyfikować konfigurację produktów płatnych i, ewentualnie, uzyskać zwrot zapłaconych kosztów zakupu tej funkcji.

Zasady działania funkcji
Automatyczne kopie zapasowe są tworzone codziennie o godz. 5:00 rano (zgodnie ze strefą czasową obowiązującą dla danego projektu), ale jednocześnie przechowywane są jedynie 3 stworzone automatycznie kopie zapasowe:
W ciągu pierwszego tygodnia zapisujemy kopie z ostatnich 3 dni.
W ciągu drugiego tygodnia zapisujemy kopie z ostatnich 2 dni oraz z ostatniej niedzieli.
Począwszy od trzeciego tygodnia, przechowujemy kopie zapasowe utworzone rano danego dnia oraz z ostatnich 2 niedzieli.
Utworzone automatycznie kopie zapasowe będą więc dostępne od rana każdego kolejnego dnia, a zakres czasowy odzyskiwania strony na podstawie utworzonych kopii zapasowych sięga maksymalnie 3 tygodni wstecz.
Miejsce na serwerze potrzebne do przechowywania kopii zapasowych nie jest wliczane w limit miejsca dostępnego w ramach aktualnego pakietu, co oznacza, że automatyczne kopie zapasowe nie zajmują przestrzeni przydzielonej na Twój projekt. Ta zasada nie obowiązuje jednak w odniesieniu do kopii zapasowych tworzonych ręcznie.
W przypadku utworzenia dwóch identycznych kopii zapasowych (w projekcie nie wprowadzono żadnych zmian, a kopie zapasowe zawierają te same treści), system tworzy duplikat kopii zapasowej, który nie zajmuje dodatkowego miejsca na serwerze. Usunięcie takiego duplikatu kopii zapasowej nie powoduje zwiększenia miejsca na serwerze.
Utworzone kopie zapasowe obejmują pełną zawartość danego projektu, wliczając w to dane utworzone przez użytkowników, np. zamówienia złożone w sklepie internetowym lub informacje dotyczące użytkowników zarejestrowanych. Kopie zapasowe nie zawierają zawartości skrzynek pocztowych (e-maili).

Przywracanie stron internetowych z kopii zapasowych
Projekty mogą być przywracane z kopii zapasowych w sekcji Kopie zapasowe i przywracanie, gdzie znajduje się lista kopii obejmująca także kopie zapasowe utworzone ręcznie (taka możliwość jest dostępna w pakiecie Standard).

1. Wejdź w szczegóły projektu, kliknij w zakładkę Zarządzanie, a następnie w sekcję Kopia zapasowa i odzyskiwanie.

2. Kliknij przycisk Przywróć dla wybranej kopii zapasowej.

3. Potwierdź wybór klikając przycisk Przywróć kopię zapasową.

4. Na tym etapie udało się Ci się z powodzeniem przywrócić stronę z kopii zapasowej.

5. Sekcja Kopia zapasowa i odzyskiwanie zawiera także przycisk Wstrzymaj, który pozwala wstrzymać proces tworzenia kopii zapasowych.

Podpowiedź: Istnieje możliwość tworzenia nie tylko automatycznych kopii zapasowych, ale także wykonywanie ręcznej kopii zapasowej, co jest funkcją dostępną w pakietach Standard lub Pro.