Κέντρο βοήθειας
Κεντρική σελίδα υποστήριξης Εισαγωγή: Τα Πρώτα σας ΒήματαΑντιμετωπίζω τεχνικές δυσκολίες

Αντιμετωπίζω τεχνικές δυσκολίες

Σε αυτόν τον οδηγό, θα βρείτε λύσεις για τα πιο συνηθισμένα τεχνικά προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα Webnode project. Σε γενικές γραμμές, τρέχουμε συνεχώς αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου τα οποία διασφαλίζουν την έγκαιρη ειδοποίησή μας όταν υπάρχει οτιδήποτε ασυνήθιστο. Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα ήδη εργαζόμαστε στην επίλυση του εκάστοτε προβλήματος και προτείνουμε την υπομονή σας για λιγάκι.

Κάποιες περιπτώσεις μπορούν να συνοδεύονται από διευκρινιστικό μήνυμα σφάλματος – αν οι διαδικασίες που θα βρείτε παρακάτω δεν έχουν αποτέλεσμα, παρακαλούμε συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα επικοινωνίας.

Γενικά, προτείνουμε την χρήση των Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, ή Safari κατά την επεξεργασία της ιστοσελίδας σας.

Λίστα περιεχομένων 

1. Frontend (η ιστοσελίδα όπως φαίνεται σε έναν επισκέπτη)

2. Backend (διαχείριση και editor)

3. Υπηρεσίες Email 

 

1. Frontend (η ιστοσελίδα όπως την βλέπει ο επισκέπτης)

1.1 Η ιστοσελίδα δεν είναι διαθέσιμη

Η μορφή αυτού του μηνύματος εξαρτάται από τον browser που χρησιμοποιείτε, ωστόσο το νόημα θα πρέπει να είναι παρόμοιο (σε Chrome, το μήνυμα που εμφανίζεται είναι "this site can’t be reached" ). Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που οδηγούν σε αδυναμία εμφάνισης μίας ιστοσελίδας. Γενικά, προτείνουμε να ελέγξετε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο και να δοκιμάσετε και πάλι αργότερα.

1.2 Χαθήκατε;

 

Ένα σφάλμα 404 μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιπτώσεις. Εάν για παράδειγμα έχετε μετακινήσει ένα domain από μία ιστοσελίδα σε άλλη αλλά οι εγγραφές DNS δείχνουν ακόμη στην παλιά ιστοσελίδα, συνήθως απαιτείται να περιμένετε ένα διάστημα 24 ωρών ώσπου το domain επαναρυθμιστεί.

Ένας άλλος λόγος είναι η λήξη του premium πακέτου σας σε ιστοσελίδα με domain (καθώς η χρήση domain name είναι premium χαρακτηριστικό και δεν λειτουργεί σε δωρεάν ιστοσελίδες). Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε ελέγξτε τη συνδρομή σας μέσα από τη διαχείριση της ιστοσελίδας σας, και εφόσον χρειαστεί ανανεώστε το. 

Πολύ συχνά επίσης, δεν πληκτρολογούμε σωστά τη διεύθυνση της ιστοσελίδας μας, συνεπώς ελέγξτε και βεβαιωθείτε πως τη γράφετε σωστά. 

 

1.3 Oops

Το “Ooops!!“ συνήθως σημαίνει ένα τεχνικό πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή, προτείνουμε να περιμένετε λίγες ώρες, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει προσωρινή διακοπή στην επεξεργασία. Φυσικά, μπορείτε πάντα να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας.

 

1.4 Η σύνδεσή σας δεν είναι ασφαλής

Η μορφή αυτού του μηνύματος εξαρτάται από τον browser που χρησιμοποιείτε, ωστόσο το νόημα θα πρέπει να είναι παρόμοιο (στον Chrome εμφανίζεται το "Η σύνδεσή σας δεν είναι ασφαλής"). Το μήνυμα υποδεικνύει ένα πρόβλημα με το πιστοποιητικό ασφαλείας σας (SSL).

Είτε έχετε κατοχυρώσει το domain σας μέσω της Webnode, είτε μέσω άλλου παρόχου (και το έχετε συνδέσει μέσω εγγραφών DNS), συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας.

 

1.5 Η ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί

Ο λόγος της απενεργοποίησης μπορεί να είναι παραβίαση των όρων και προϋποθέσεών μας, μεγάλο διάστημα αδράνειας του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας (χωρίς login), κάποιο αίτημα από τον κάτοχο της ιστοσελίδας ή κάποια ρύθμιση στο domain σας. Στην περίπτωση αυτη, παρακαλούμε συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και επικοινωνήστε με την εξυπηρέτηση πελατών μας, χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας.

 

2. Backend (διαχείριση και editor)

Δυσλειτουργίες στη διαχείριση ή στις λειτουργίες του editor μπορεί να οφείλονται σε αναβάθμιση του συστήματός μας - στην περίπτωση αυτή, προτείνουμε να περιμένετε λίγα λεπτά και να δοκιμάσετε να επεξεργαστείτε την ιστοσελίδα σας και πάλι λίγο αργότερα. Αν το πρόβλημα επιμένει, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:

2.1 Η διαχείριση έχει κολλήσει σε λούπα

Αν κάνετε κλικ στη Διαχείριση ιστοσελίδας στην ενότητα λεπτομερειών ενός project και επιστρέφετε στη σελίδα Τα projects μου, ή εάν ο editor παρουσιάζει παρόμοιες αστάθειες, προτείνουμε να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη (cache) του browser σας – μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

2.2 Μία δυνατότητα δε λειτουργεί σωστά

Εάν μίας λειτουργία του editor δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, προτείνουμε να ελέγξετε τον τρόπο λειτουργίας μέσα από τις οδηγίες της Γνωσιακής μας Βάσης. Προτείνουμε επίσης να ελέγξετε αν έχετε ενεργό το premium πακέτο που επιτρέπει την εν λόγω λειτουργία, κάτι που μπορείτε να κάνετε στον τιμοκατάλογο για ιστοσελίδες που θα βρείτε εδώ ή στον τιμοκατάλογο για e-shops εδώ.

Προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν και λόγω γεμάτης προσωρινής μνήμης (cache). Μπορείτε να την διαγράψετε, ή να τη διορθώσετε δημοσιεύοντας τις τελευταίες αλλαγές στο project σας, ή ανανεώνοντας τη σελίδα πατώντας ταυτόχρονα τα Ctrl + F5 στο πληκτρολόγιό σας (πριν ανανεώσετε την σελίδα, παρακαλούμε αντιγράψτε τυχόν μη δημοσιευμένα κείμενά σας, καθώς με την ανανέσωη θα χαθούν).

Αν η οποιαδήποτε λειτουργία εξακολουθεί να μην λειτουργεί σωστά, μπορείτε να συνδεθείτε και να επικοινωνήσετε μαζί μας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας, και θα χαρούμε να το ελέγξουμε.

2.3 Μήνυμα σφάλματος

Αν βλέπετε ένα από τα παραπάνω μηνύματα σφάλματος εντός του editor, υπάρχει το ενδεχόμενο να οφείλεται σε προσωρινή αδυναμία διαθεσιμότητας του editor. Καθώς τρέχουμε αυτόματα συστήματα ελέγχου που μας ειδοποιούν για τυχόν τέτοια προβλήματα, το περιστατικό συνήθως επιλύνεται άμεσα.

Συνεπώς, αν δεν είναι επείγουσα η επεξεργασίας της ιστοσελίδας σας, προτείνουμε να περιμένετε μερικές ώρες, ή να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών μας.

 

3. Υπηρεσίες Email

3.1 Τα νέα εισερχόμενα μηνύματα δεν εμφανίζονται στον φάκελο

Αν δεν βλέπετε εισερχόμενα μηνύματα στον λογαριασμό e-mail σας στη Webnode και ξέρετε πως σας έχουν σταλεί, προτείνουμε να ελέγξετε εάν έχετε ορίσει ανακατεύθυνση σε άλλη διεύθυνση email. Αν θέλετε να λαμβάνετε τα μηνύματά σας και στον λογαριασμό σας στη Webnode, δεν έχετε παρά να τον προσθέσετε στην διευθύνσεις ανακατεύθυνσης, όπως περιγράφεται εδώ.

Εάν χρησιμοποιείτε έναν εξωτερικό εξυπηρετητή email (για παράδειγμα Outlook, Thunderbird, Mail για Mac, κλπ.) ή εάν ο λογαριασμός σας είναι συνδεδεμένος στο Gmail, προτείνουμε να βεβαιωθείτε πως οι εγγραφές DNS του domain σαςν δεν έχουν αλλάξει. Επίσης, βεβαιωθείτε πως έχετε ρυθμίσει τον εξυπηρετητή να στέλνει και ένα αντίγραφο του μηνύματος στον διακομιστή.

3.2 Η ανακατεύθυνση email δεν λειτουργεί

Μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για την ανακατεύθυνση σε αυτό το άρθρο. Εάν η ανακατεύθυνση δε λειτουργεί σωστά, βεβαιωθείτε πως την έχετε επιβεβαιώσει μέσω σχετικού email που λάβατε στον λογαριασμό σας - εναλλακτικά, προτείνουμε να διαγράψετε και να επαναπροσθέσετε την ανακατεύθυνση.

Εάν, αφού κάνετε κλικ στο σύνδεσμο του μηνύματος επιβεβαίωσης, εμφανιστεί ένα μήνυμα σφάλματος που αναφέρει πως η ανακατεύθυνση απέτυχε, προτείνουμε να διαγράψετε τα cookies του browser.

Προσοχή: Εάν δοκιμάζετε την ανακατεύθυνση, βεβαιωθείτε πως δεν στέλνετε τα e-mail από τη διεύθυνση στην οποία τα μηνύματα θα προωθούνται. Μερικοί εξυπηρετές όπως για παράδειγμα το Gmail, μπορεί να παρακάμψει το μήνυμα.

3.3 Δε μπορώ να ρυθμίσω τον λογαριασμό e-mail μου με εξυπηρετητές

Αρχικά, βεβαιωθείτε πως συμπληρώνετε τον σωστό κωδικό. Μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό μέσα απόν λογαριασμό του κατόχου ή διαχειριστή μίας ιστοσελίδας σύμφωνα με τον παρακάτω οδηγό.

Επίσης, βεβαιωθείτε πως έχετε συμπληρώσει τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας σωστά (όνομα διακομιστή, θύρα, όνομα χρήστη, SSL / TLS). Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για συγκεκριμένους εξυπηρετητές σε αυτή την κατηγορία οδηγών.

Εάν έχετε ρυθμίσει τα πάντα σωστά και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες, παρακαλούμε τραβήξτε screenshots τόσο του μηνύματος σφάλματος όσο και των ρυθμίσεών σας, και επικοινωνήστε με την εξυπηρέτηση πελατών μας.

 

Προτείνουμε επίσης να μας στείλετε κάθε χρήσιμη πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα (πόσο καιρό συμβαίνει, αν έχετε πρόσφατα κάνει κάποια αλλαγή, κ.ο.κ.).

3.4 Τα εξερχόμενα μηνύματα μου επιστρέφουν πίσω

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό το πρόβλημα - στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος αναφέρεται στο ίδιο το μήνυμα (αναφορά μη παράδοσης / non-delivery report).

Συνεπώς, προτείνουμε να ελέγξετε το μήνυμα ώστε να βρείτε τα αίτια μη παράδοσης, καθώς και κάθε άλλο μήνυμα ή κωδικό σφάλματος. Ορισμένα συχνά σφάλματα περιλαμβάνουν:

550 5.1.1 Άγνωστος χρήστης (User unknown) / Ο χρήστης δεν υπάρχει (User does not exist). Ο λογαριασμός e-mail του παραλήπτη είναι είτε ανενεργός, είτε η διεύθυνση έχει πληκτρολογηθεί λανθασμένα. Παρακαλούμε βεβαιωθείτε πως έχετε συμπληρώσει σωστά τη διεύθυνση ή ενημερώστε τον παραληπτη.

550 5.7.1 Η διεύθυνση παραλήπτη έχει απορριφθεί. Η παράδοση μπορεί να αποτυγχάνει λόγω εσφαλμένων ρυθμίσεων email ή domain (Recipient address rejected. Delivery may be prevented by incorrect mail client or domain settings). Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε στείλτε μας εικόνες του μηνύματος σφάλματος καθώς και τις ρυθμίσεις σας - προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας.

550 5.7.1 Το Πλαίσιο Πολιτικής του domain "ΧΥΖ" απέρριψε τη διεύθυνση IP σας (Sender Policy Framework of "XYZ" domain denied your IP address). Το μήνυμα αυτό υποδεικνύει ένα πρόβλημα με το μήνυμα που στείλατε ή προωθήσατε. Το SPF (Sender Policy Framework) είναι ένα πρωτόκολλο ασφαλείας όπου ο κάτοχος ενός domain καθορίζει ποιοι διακομιστές (διευθύνσεις IP) μπορούν να στέλνουν e-mail από το domain τους. Ο παραλήπτης ελέγχει αν το μήνυμα έρχεται από εξουσιοδοτημένο διακομιστή (server). Το μήνυμα σφάλματος εμφανίζεται επίσης εάν το μήνυμα ήρθα από έναν διακομιστή που δεν έχει εξουσιοδότηση και έτσι επιστρέφει στον αποστολέα. Παρακαλούμε στείλτε μας ολοκληρο το μήνυμα και τον κωδικό σφάλματος μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας  ώστε να το ελέγξουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο αποστολέας τέτοιων μηνυμάτων (non-delivery reports) συνήθως αναφέρεται ως MAILER-DAEMON (αυτοματοποιημένο σύστημα e-mail). Δε μπορείτε να απαντήσετε σε μηνύματα από τη διεύθυνση MAILER-DAEMON.

 

3.5 Μηνύματα που στέλνονται στη Webnode μέσω e-mail επιστρέφουν πίσω

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο τα μηνύματά σας δεν παραδόθηκαν αναφέρονται απευθείας στο μήνυμα που επιστράφηκε, μαζί με τον κωδικό σφάλματος. Ορισμένα αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν:

A. Ο διακομιστής ή η διεύθυνση e-mail του αποστολέα είναι καταχωρημένη σε μία blacklist, που λειτουργεί ως προστασία απέναντι στη διάδοση του spam ή κακόβουλου περιεχομένου. Στην περίπτωση αυτή, τυχόν λύση παρέχεται από τον αποστολέα ή τον πάροχο υπηρεσιών e-mail του αποστολέα.

B. Το μήνυμα έχει απορριφθεί από φίλτρο για spam με το μήνυμα "Blocked by SpamAssassin". Ο λόγος μπορεί να είναι πως ο αποστολέας ή ο διακομιστής του βρίσκονται σε blacklist, ή υπάρχουν ύποπτοι σύνδεσμοι ή συνημμένα αρχεία εντός του μηνύματος. Η αλλαγή της κατάστασης δεν είναι απευθείας εφικτή, συνεπώς είναι πιο εύκολο για τον αποστολέα να μην συμπεριλαμβάνει την πηγή του σφάλματος (π.χ. συνημμένα).

Μπορείτε πάντα να μας στείλετε το μήνυμα που σας έχει επιστραφεί μαζί με τον κωδικό σφάλματος και τυχόν συνημμένα που θα μας βοηθήσουν να καθορίζουμε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε αφού συνδεθείτε στον λογαριασμό σας  και θα χαρούμε να το ελέγξουμε.